Gebraden lamsbout


407 views

Linda Bonnet
Amsterdam - Netherlands


Ingredients

100 ml
vers citroensap
naar smaak
zeezout
3 teentjes
knoflook, in dunne plakjes
1,5 tl
grofgemalen zwarte peper
1
lamsbout, 2,5 - 3 kg
1,5 tl
gedroogde rozemarijn of een paar takjes vers

Klassieke gebraden lamsbout. Lekker met gepofte aardappels en gekookte groenten.

Instructions

1

Haal de lamsbout een uur voor het klaarmaken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Steek de bout op verschillende plaatsen in met de punt van een scherp mes. Stop in elk gaatje een stukje knoflook.

2

Smeer de hele bout in met het citroensap en wrijf de bout in met de rozemarijn. Gebruikt u verse rozemarijn, stop dan een stukje in elk gaatje bij de knoflook. Bestrooi het vlees met de zout en peper. Leg de bout met de vetlaag naar boven op een bakplaat met rooster. Rooster de bout gedurende 15 - 30 minuten per 500 gram vlees. Een bout van 2,5 kilo moet dus tussen de 75 minuten en 2,5 uur braden.

3

Als het vlees klaar is, haal het dan uit de oven, dek het af met aluminiumfolie en laat het nog 20 minuten staan voor het aansnijden.

4

Tip voor een heerlijke saus/jus; schenk voor het braden 400 ml lams- of runderbouillon in de ovenschaal, maar zorg dat het rooster boven de vloeistof blijft en het vlees het niet aanraakt. Verder kunt u er een stengeltje rozemarijn bij doen. Voor het serveren doet u de jus in een pannetje (ook al het aanbaksel van de ovenschaal/bakplaat) en breng het aan de kook. Eventueel kan er nog extra bouillon worden toegevoegd. Voor een gebonden jus; roer 2 el maizena los met wat water en giet dit, al roerende, bij de jus. Even laten pruttelen tot de jus begint te binden.

Comments
No comments yet.